NTS 20198925 Ontwikkeling van Streptococcus suis infectiemodellen in varkens en het gebruik van deze modellen voor de evaluatie van interventies
De aanvragende organisatie heeft als primair doel het verbeteren van diergezondheid en dierwelzijn.
S. suis is een bacterie die veel voorkomt bij varkens overal op de wereld. S. suis geeft ernstige ziekte en sterfte en daardoor ook economische verliezen op de getroffen boerderijen. Er zijn verschillende serotypen van S. suis bekend en binnen die serotypen verschillende stammen. Deze zijn in verschillende mate ziekteverwekkend. S. suis serotype 2 en 9 worden het meest gevonden. De symptomen kunnen bestaan uit hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. In het algemeen lopen gespeende biggen het meeste risico. De gebruikelijke behandeling is het toedienen van antibiotica en problemen door S. suis behoren tot de belangrijkste redenen voor antibioticagebruik in de varkenshouderij.
Er is grote druk van overheden en samenleving om antibioticagebruik te verminderen en te zoeken naar alternatieven. Voor de ontwikkeling daarvan is vaak een testfase met levende dieren onder gecontroleerde omstandigheden noodzakelijk.
Om goed inzicht in het ziekteverloop te verkrijgen en om het effect van interventies in het doeldier (varken) te onderzoeken, kan gebruik van diermodellen nodig zijn. In een diermodel krijgt een dier de S. suis bacterie toegediend om ziek te worden. Dit gebeurt onder streng gecontroleerde omstandigheden. Vervolgens wordt een interventie toegepast om te bepalen of die leidt tot verbetering.
Varkenshouderij in Nederland staat voor duurzame varkensproductie. Dit omvat dierenwelzijn en gezondheid evenals vermindering van het gebruik van antibiotica. Het evalueren van het effect van interventies tegen S. suis kan leiden tot het beschikbaar komen van nieuwe interventies in de markt, wat tot een directe verbetering van de varkensgezondheid- en welzijn leidt omdat deze interventies ziekte door S. suis kunnen voorkomen of genezen. De aanvrager krijgt vooral de vraag om interventies zoals diervoeders (additieven) of vaccins te evalueren. Dit project draagt daarmee ook bij aan vermindering van het gebruik van antibiotica: er komen andere interventies beschikbaar. Dit project draagt daarmee bij aan tenminste drie “Sustainable Development Goals” door het United Nations vastgesteld: “zero hunger”, “good health and wellbeing” en “responsible consumption and production”. De aanvrager blijft goed management in de varkenshouderij stimuleren als belangrijk instrument voor ziektepreventie en bevordering van dierenwelzijn. Omdat het probleem ‘S. suis’ in de visie van de aanvrager, ongeacht verdere optimalisatie en aanpassing van het systeem van varkenshouden, op zal treden, streeft de aanvrager naar het uitvoeren van onderzoek om tot potentieel werkzame interventies te komen die S. suis ziekte kunnen voorkomen of genezen.
Het doel van dit project is de ontwikkeling van diermodellen voor enkele S. suis serotypen in varkens en vervolgens het gebruik van deze diermodellen om de effectiviteit van interventies tegen deze ziekte te bepalen.
Opbrengsten uit dit project zijn:
De wetenschap of nieuwe interventies, bedoeld om S. suis ziekte bij varkens te voorkomen of te genezen, daadwerkelijk werkzaam zijn voor dit doel. Aantoonbaar werkzame interventies om S.suis ziekte te voorkomen of te genezen, dragen bij aan verdere verbetering van de gezondheid en het welzijn van de varkens en het verminderen van het gebruik van antibiotica, beide bevorderen duurzame varkensproductie.
Door het ontwikkelen van de diermodellen, ontstaat meer inzicht in het ziekteverloop van S. suis. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe interventies/preventieve maatregelen, diagnostische hulpmiddelen en monitoringsprogramma’s ter bestrijding van ziekte door S. suis.
In dit onderzoek wordt gewerkt met biggen.