NTS 202010345 Opsporen van dierbehandelingsmiddelen en verontreinigende stoffen in voeding en landbouwhuisdieren
Landbouwhuisdieren zijn dieren die door boeren worden gehouden zoals koeien, vleeskalveren, schapen, geiten, varkens, kippen en paarden. Deze dieren kunnen bedoeld of onbedoeld ongewenste stoffen binnenkrijgen (diergeneesmiddelen, giftige stoffen uit het milieu) die daarna misschien in de voedselketen terechtkomen. Volgen de wet moet er op de aanwezigheid van dit soort stoffen in dierlijke producten worden gecontroleerd in verband met de veiligheid van onze voeding. Om die stoffen te kunnen opsporen moeten we onderzoeksmethoden gebruiken die in de Europese wet zijn vastgelegd. Verder is het belangrijk te weten hoe deze stoffen zich verspreiden in het dier en in welke weefsels de stoffen kunnen zitten. Om dit te kunnen achterhalen moeten we de praktijk nabootsen en daarvoor hebben we dieren nodig. Dit kun je zien als een soort politie-onderzoek naar gebruik van verboden middelen bij landbouwhuisdieren. Voor het opsporen van ongewenste stoffen in voedsel zijn snelle, eenvoudige methodes nodig. Hiervoor kunnen bepaalde antilichamen worden gebruikt. Antilichamen zijn een belangrijk onderdeel van de afweer van het lichaam tegen micro-organismen en virussen. Om die antilichamen te maken moeten muizen met die stoffen worden ingespoten. Het doel van dit project is om de controle op ongewenste stoffen in dieren en in voeding te verbeteren. Met de gevraagde dierproeven worden deze doelen behaald.
Deze dierproeven leiden tot verbeterde controlemethoden voor het opsporen van ongewenste stoffen in dieren en voeding. En dit draagt bij aan de voedselveiligheid. We kunnen met dit onderzoek oo achterhalen welke weefsels het meest geschikt zijn om te onderzoeken. Om bepaalde stoffen in voedsel, zoals allergie opwekkende stoffen, te ontdekken zijn antilichamen uit muizen het meest geschikt.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens, leghennen (inclusief ouderdieren en kalkoenen), vleeskalveren, volwassen schapen en geiten, runderen, varkens, paarden en pony’s en muizen.