NTS 20209744 Evaluatie van vaccinatie bij pluimvee
Vleeskuikens worden gehouden als voedselbron voor de mens. Door te vaccineren worden vleeskuikens beschermd tegen ziekteverwekkers. Hierdoor blijven de dieren gezond en verbetert het dierenwelzijn. Gezonde dieren dragen bij aan een gezonde voeding voor de mens, doordat geen of minder antibiotica nodig zijn en doordat de kans dat ze ziektes op de mens overdragen verkleint. De effectiviteit van de vaccinaties wordt bepaald door de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed van de vleeskuikens te meten met een diagnostische test. Hiervoor wordt het bloed van vleeskuikens in veterinaire laboratoria routinematig onderzocht. Om vleeskuikens gezond te houden is het nodig dat ze worden gevaccineerd met vaccins die een voldoende, snelle en langdurige bescherming opwekken. Verder is het nodig om diagnostische testen te gebruiken, die een snelle en betrouwbare uitslag geven. In de praktijk blijkt dat ziekteverwekkers veranderen (muteren), waardoor vaccinaties onvoldoende bescherming bieden en waardoor diagnostische testen niet goed meer werken. Het is daarom in het belang van de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid nodig om nieuwe vaccins en nieuwe diagnostische testen te ontwikkelen.
Aan het eind van het project wordt verwacht dat aangegeven kan worden welke vaccins een voldoende, snelle en langdurige bescherming opwekken en welke niet. Verder wordt verwacht dat aangegeven kan worden welke diagnostische testen betrouwbaar zijn en welke niet meer betrouwbaar zijn. Op deze manier kunnen de juiste vaccins en diagnostische testen worden ontwikkeld en worden ingezet om het optreden van dierziekten en het gebruik van antibiotica te voorkomen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens.