NTS 20197785 Versterken van immuuntherapie tegen kanker door herprogrammering van afweeronderdrukkende cellen in de tumor

Wereldwijd overlijden elk jaar 500.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker en eierstokkanker. Ondanks veel onderzoek veranderde dit in de afgelopen jaren nauwelijks. Nu wordt onderzocht of immuuntherapie een optie is voor de behandeling van deze vormen van kanker. Immuuntherapie is een nieuwe behandeling voor kanker waarbij het afweersysteem wordt aangezet om kankercellen te vernietigen. Voor patiënten met sommige vormen van huidkanker en longkanker wordt sinds kort een van de vormen van immuuntherapie als standaardtherapie gegeven. Ondanks de goede resultaten van immuuntherapie blijkt deze behandeling bij lang niet alle patiënten te werken. Soms komt de kanker weer terug, zelfs bij patiënten waarbij de therapie in eerste instantie goed aansloeg. Een reden hiervan zou kunnen zijn dat zich in de tumor cellen bevinden die de afweer onderdrukken. In dit onderzoek kijken we of we geneesmiddelen kunnen vinden die afweeronderdrukkende cellen in eierstoktumoren en baarmoederhalstumoren zodanig kunnen veranderen dat ze de afweer niet meer onderdrukken of zelfs kankercellen doden. In het afgelopen jaar hebben we met een vooronderzoek in het laboratorium vijf geneesmiddelen kunnen selecteren die dit effect hebben. In deze proefdierstudie willen we uittesten of deze geneesmiddelen ook in de muis een effect hebben op de tumor. Ook willen we nagaan of een combinatie van deze geneesmiddelen met immuuntherapie de immuuntherapie kan versterken.

We hopen geneesmiddelen te vinden die immuuntherapie zodanig versterken dat meer kankerpatiënten profijt hebben van deze therapie.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.