Missie en visie

In 2014 werd de nieuwe Wet op dierproeven (Wod) ingevoerd door de Europese richtlijn uit 2010. Daarom is de CCD opgericht op 18 december 2014.

We beoordelen projectvergunningsaanvragen op basis van de bovenstaande wettelijke kaders en nemen daarin zwaarwegend het advies mee van de DEC’s. De volgende expertises zijn bij ons vertegenwoordigd: wetenschap, ontwerp van proeven en methodologie, proefdiergeneeskunde, houden en verzorgen van dieren, ethiek en proefdieren en hun bescherming.

Missie

Wij staan voor een onafhankelijke, transparante en zorgvuldige beoordeling van aanvragen voor projectvergunningen voor het uitvoeren van dierproeven, waarbij de intrinsieke waarde en het welzijn van proefdieren centraal staan.

Visie

Dieren hebben een intrinsieke waarde. Daarom staan we voor een verantwoorde omgang met proefdieren in Nederland. We maken daartoe een morele afweging over de inzet van dieren voor onderzoek en onderwijs en beoordelen de kwaliteit van aanvragen voor een projectvergunning, waarbij we er zorg voor dragen om:

  • enkel projecten te vergunnen waarvoor geen alternatieven beschikbaar zijn (nee, tenzij principe) en waarvan het belang het gebruik van proefdieren rechtvaardigt. Daarbij wordt tevens zorg gedragen dat het aantal dieren en het ongerief tot een noodzakelijk minimum beperkt is (toepassing 3V’s);
  • dilemma's op het gebied van gebruik van dieren voor onderzoek en onderwijs te signaleren en agenderen;
  • een goede gesprekspartner te zijn voor de ketenpartners en bij te dragen aan een goede samenwerking binnen het stelsel.